Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poznámka k "Zbytky války v ČB" /LS-Pfeile na Vrchlického nábřeží/

12. 3. 2013

(Tento drobný článek je poznámkou ke článku Zbytky války v Českých Budějovicích ? )

Na Vrchlickém nábřeží se nacházíme na tzv. Vídeňském předměstí, což asi všichni Budějičáci většinou vědí. Ovšem ne každý ví, že pojem Vrchlického nábřeží vznikl až dne 24. 9. 1927. Na počátku okupace měl tento název svého dvojníka Vrchlicky - Kai. Od 26. 10. 1939 bylo nábřeží přejmenováno na Richard Wagner Kai, česky Nábřeží Richarda Wagnera. Úředně měl sice znít název dle německého schematu Richard Wagner nábřeží, což je ale tak trochu "špatný češtin" i na tehdejší poměry, kdy se poněmčovalo kde co. Po osvobození se jméno samozřejmě vrátilo...
/dle "Uličníku": Daniel Kovář - Pavel Koblasa, Ulicemi města Českých Budějovic, České Budějovice 2005, s. 255/

Podle článku  "Ukazatelé k civilním protileteckým krytům v Českých Budějovicích" jsem dosud věděl v této ulici jen o jednom krytu/šipce. Ukazuje na něj dodnes dochovaná šipka na domě čp. 280/9. Je to bílá šipka, vertikálně orientovaná, v polovině mírně zalomená do leva ke vchodu do domu, mírně zachovalá. (fotografii z června 2012 lze vidět ZDE)

vrchlickeho-nabrezi-283-5-a-284-3-res..jpg

Ovšem díky fotografii z knihy autorů Jiřího Zábranského a Jiřího Šilhy (Cíl České Budějovice, Č. B. 2006, s. 76 - což je asi to nejlepší, co o tematice vyšlo !) víme o umístění dalších krytů v této ulici. Místo na fotografii se podařilo přesně identifikovat.
(ps. ostatně byli bychom velice rádi za další podobné snímky jako tento a Justičního paláce ve výše zmíněném článku.).
Popisek v knize zní přímo "Vrchlického nábřeží". Dobové foto je foceno přes Mlýnskou stoku. Umožňuje nám dle trosek apod. uvědomit si situaci po náletu. Bylo by zajímavé zjistit, nakolik kryt/zodolněný sklep obyvatele domu "ochránil". Je však jisté, že "měli v pár minutách po bydlení". Pomocí Google Street View (někdy se pokusíme pořídit srovnávací snímek) se určily domy takto (zprava, dnešní číslování):
* čp. 283/5 - dům s charakteristickým vchodem se sdruženou dvojicí reliéfních sloupů po stranách. Šipka je bílá, vertikálně orientovaná - jde přes horní trojúhelníkovou římsu nad vchodem.
* čp. 284/3 - na fotce dům dostal přímý zásah. Ovšem vchod s typickou "stříškou" je stejný i dnes. Šipka byla stejná jako na domě vpravo - v přibližně stejné úrovni těsně nad okénkem nad vchodem. Vidíme také zbytek dalšího nápisu - jde snad o číslici 7 ?
* čp. 285/1 - dům s typickým výstupkem uprostřed. Prostřední spodní okno je dnes dělené.

Zde je přibližně stejný pohled skrze Google Street View: http://goo.gl/maps/SpKfW (odstraňte si tu lištu vlevo) Je zajímavé že tuto sousedící dvojici krytů dělí v rámci ulice od krytu v čp. 280/9 (zřejmě šlo pouze o zodolněné sklepy ?) jen několik metrů (přesněji pouze "objeden" dům).
Srovnávací snímek z téměř stejného místa - březen 2013

porovls-003.jpg