Jdi na obsah Jdi na menu
 


SS-Kriegsberichter Franz Roth in Meyer´s memories

15. 7. 2013

Zdrojem byl český překlad pamětí Kurta Meyera Granátníci (Praha 2012, v originále Grenadiers). Meyerovy paměti jsou pokládány za poměrně kontroverzní, i když v žádném případě se textu nedá upřít čtivost a i jistá literární úroveň. 

SS-Kriegsberichter Franz Roth (ročník 1911) sloužil u LAH v roce 1941 během operací v Řecku a poté i během operace Barbarossa. Dosáhl hodnosti SS-Untersturmführera. Držitel medaile "zmrzlého masa" (Winterschlacht im Osten 1941/42, Ostmedaille) a železného kříže I. třídy (Eisernes Kreuz 1. Klasse).
Zabit v akci dne 17. 3. 1943 v Charkowě.

* duben 1941, Řecko.
Že služba u KB jednotek nebyl med a nešlo o takříkajíc "salonní záležitost" ukazuje i následující citace (s. 65)
"... Jsme nedůvěřiví. Na mostě se nic nehýbe a také komunikace je vcelku. Náhle zahlučí proti nám dávky z kulometů. Válečný dopisovatel Franz Roth vykřikne bolestí, střela ho zranila na hlavě. S temenem zalitým krví se vrací ke svým kamarádům."

1942, Mariupol, SSSR
Další ukázka ukazuje, jak se průzkumníci LAH poprvé setkali s ruským tankem T-34. Mimojiné nám text ukazuje tvrdost bojů a také až "smrtelné" Rothovo reportérské zanícení. (s. 122)
"... Ve společnosti několika spolubojovníků nakukuji do mapy za posledními domy vesnice a chci se právě s Franzem Rothem (válečným zpravodajem) podívat za větrolam, který brání rozhledu po krajině. Franz náhle zařve a strhne mě hrubě zpátky. Ŕíct nestačí nic - horempádem se snaží aktivovat kameru. Ani ne dvacet kroků nalevo před námi stojí obrovské obrněné monstrum, jež může každou sekundu vyrazit do akce nebo vystřelit..."
Situace poté dle Meyera vypadala tak, že Uscha Bergemann se pokoušel tank zničit náloží ze svázaných granátů, ale byl přitom zastřelen a nálož vybuchla mimo. Osádka PaKu následně zaútočila - ale tank nezničila. Velitel děla Iseke tehdy podle Meyera konečně našel důstojného soupeře. Tank nakonec zlikvidovala až hozená zápalná láhev.

Trocha googlování nikdy nezaškodí, protože zjistíme o této události zajímavé podrobnosti a upřesnění. Ukazuje nám to také jistou nepřesnost podobných pamětních pramenů a nutnost jejich kritického posouzení.
Tato událost byla evidentně zdokumentována přímo Rothem. Vše Tato se však dle této 
datované fotografie stalo již 7/10 1941 (tedy ne 1942 jak se uvádí v Meyerově knize). Lokace je uváděna jako Staniza-Nowopaskaja (poblíž Azovského moře, SSSR). Bergemann prý podlehl svým zraněním až následně stejný den ve věku 21 let. Na dotyčné fotografii je tedy odnášen zraněný. Podle Meyerova popisu by se také mohlo zdát, že na T-34 útočil PaK, tedy protitankový kanon, což ovšem není pravda, nebot´ na fotografii je vidět jasně samohybné dělo Sturmgeschutz IIIA (z 1.Batterie/SS-Sturmgeshütz-Abteilung LAH), kterému velel právě SS-Untersturmführer Georg Iseke (uvádí se také Isecke). Web "WWII Pictures in detail" uvádí, že Bergemann chtěl zničit tank za pomoci miny (odjištěné granáty by jej nejspíš roztrhaly úplně). Uvádí také, že StuG střílel ze vzdálenosti cca. 25 metrů. Na fotografii vidíme také poničená hnací kola a pásy T-34, což rozhodně nemohlo být způsobeno zápalnou láhví. Je možné, že tato poškození způsobilo několik ran ze StuGu, nebo neúspěšný pokus Bergemanna. 

Můžeme také přesněji určit zmíněné osoby:
* Uscha. Martin Herman August Bergemann, narozen 30. 7. 1920 Berlin-Heiligensee, zabit v akci 7. 10. 1941 u Staniza-Nowopaskaja. Dle Volksbundu je pohřben v Melitopolu na Ukrajině (dnes Kirowograd). 
zařazení:
 1.(Krad.-) Kompanie/SS-Aufklärungs-Abteilung LAH
číslo SS: 365649
Georg IseckeSS-Hauptsturmführer (SS-Nr. 364 982)Narozen 12. 5. 1919 v Mangwitzu (Polsko). Dne 24. 8. 1944 zajat v Normandii kanadskými jednotkami.
zařazení: Sturmgeschütz-Abteilung 1, leden 1943 Adjutant I. Abteilung/SS-Panzer-Regiment 1, 1944 - 24. 8. 1944 Adjutant Stab./SS-Panzer-Regiment 12
hodnost:  SS-Untersturmführer, SS-Obersturmführer, SS-Hauptsturmführer
vyznamenání: Eisernes Kreuz II.Klasse, Eisernes Kreuz I.Klasse

Charkow, březen 1943, SSSR.
Zde jsou nakonec popsány okolnosti Rothovy smrti. Leibstandarte zaútočila na ruskou kolonu, kterou překvapili zezadu. Roth byl dle všeho postřelen kulometnou dávkou a zemřel na následky zranění. Meyer zde také popisuje Rothovy reportérské kvality (s. 162)
"... Pěšáci právě ničí protitankové dělo, když mezi nás dopadá kulometná dávka. Bleskurychle se kryjeme na druhé straně /pozn. zničeného, viz. text/ tanku. Nestihl to jen Franz Roth, vždy ochotný zachycovat kresbou bojové scény. Má prostřelenou hruď. Táhneme ho do úkrytu a odnášíme jej do jednoho domku, kde ho okamžitě ošetřuje dr. Gatternig. Roth umírá o několik dní později v polní nemocnici. Byl to jeden z našich nejlepších kreslířů bojových scén."
-------------------------------------------------------------------------

Výňatek z knihy zde

Meyer v kostce (podrobněji anglická Wiki)

přebal CZ vydání