Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lehké opevnění

30. 5. 2008

"SCHNEEBUNKER A-160Z" 1/72, námětem zimní foto objektu z Jindřichohradecka, konkrétně 185/ 228/ A - 160 Z... 

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekLO vz. 36 I.d/ 53 A, nad hraničním přechodem Běloves, 1:72- "zajímavostí" je, že jde o bohužel jediný dochovaný objekt vz 36 na Náchodsku. V objektu je muzeum opevnění - je zrekonstruován přístupový zákop. Maskování modelu provedeno podle vzoru muzea.

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 LO vz.36 1/31/ E, 1:72 - nedaleko Jemnice, jeden ze dvou postavených objektů tohoto typu (druhý nedaleko osady Skalka u Nové Bystřice, ten je ovšem proveden podle modelu I. sboru) !Obrazek  

Obrazek

 

Obrazek

 LO vz.37 D1N, Samek models 1:72 Maskování je provedeno podle vzoru objektu H-40/17/D1N- Šumava, úsek H-40 Sušice.

Obrazek

 

Obrazek

LO vz. 37 E, Samek models 1:72- model byl situován do zcela fiktivního objektu typu E s obvodovou překážkou a přístupovým zákopem. Dle šedého maskování to bude zřejmě někde na severní hranici, tipuji Trutnovsko :-).

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

LO vz. 37 GZ, 1:72- tento typ objektu byl  v jediném případě realizován na Opavsku mezi objekty OP-S 11 a OP-S 12, kde měl svým protitankovým kanonem krýt vzniklý hluchý prostor v palebných vejířích pěchotních srubů. Kamufláž je zcela fiktivní (na fotkách vypadá až moc černě, ve skutečnosti jde o tmavě šedou).

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 LO vz. 37 G3/ 61/ A-140Z, měřítko ?Obrazek- v areálu tvrze Stachelberg                 

 ...povedená bráchovo práce, škoda že už ho modelaření nebaví :-) 

LO vz. 37 5/ 1242/ A-16OS, měřítko ?  - atypický, pod Vranovským zámkem, další bráchova věc- objekt je dvoupatrový s průlezem mezi patry kvůli prudkému svahu. Na model byla zvolena kamufláž typická pro poválečnou reaktivaci. Ovšem tehdy jsme toho o opevnění moc nevěděli, jak ostatně můžete usoudit z obrázků :-)

Obrazek

 

Obrazek

 LO vz. 37 ObrazekA-4/51/A-200Y, 1:72- objekt je částečně zeslabený, prodloužený pod silnicí.

 

... tak vznikla cca 6m dlouhá místnost, vchod je kryt chodbičkou... 

Obrazek

...maskování modelu je provedeno podle vzoru dnešního muzea... 

Obrazek

...více na  http://www.codyprint.cz/muzeum.html

LO vz. 37 A-180Z, reaktivace PAO, 1:72- jde o zcela fiktivní objekt, uvedený do stavu reaktivace na Jindřichohradecku v 60. letech 20. století. Týlová strana je zasypána protiatomovou úpravou- okolí se nechávalo co nejvíce zarůst kvůli maskování. Můžete vidět tabuli se zákazem vstupu a patníček označující vchod (ten se zakrýval betonovou deskou).

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek

LO vz.37 D2Z, po zkušebním německé postřelování, měřítko ?- další naprosto monstrózní bráchova práce. Sice to není na 100 procent stále hotovo, ale dodnes nechápu jak se mu to poškození podařilo tak perfektně ztvárnit :-)

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

LO vz. 37 159/ 70a/ A-160N, 1:72- extrémně šikmý a lomený řopík a to o celých 198 cm ! Objekt je lomený vlevo. Rovněž je provedeno precizní kamenné obložení zásypu a stropu, před vchodem je zřízena masivní kamenná zídka. Vzhledem k tomu, že objekt stojí ve vzrostlém borovicovém lese, byla proto na model zvolena lesní kamufláž (podobná je  v muzeu opevnění Klášter II).

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek