Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK TO VŠECHNO ZAČALO... ? (akademická poznámka ke zrodu thrashe)

30. 10. 2018

tod-uvodka-thrash-orig.jpgStejně, jako se lidská mláďata po nějakém tom čase začnou zajímat, jak že to vlastně přišla na svět, stejně tak i my bychom se mohli a měli ptát a pátrat po původu našeho oblíbeného metalového žánru :). Obyčejně bývá za milník a počátek thrashe jako takového považováno právě “Kill Em´ All”. Ovšem člověk je tvor pochybovačný a zvídavý, takže: dají se vystopovat další náznaky thrashového hudebního směřování i dále nazpět v čase ???
Samozřejmě, možná půjde pro mnohé zdejší čtenáře o takovou lehce kolumbovskou a až zbytečnou otázku. Ale protože jsem prý spíše hlavně “thrasher teoretik” a encyklopedista - nuže začněme :). Dle mého se jisté indicie dají najít již např. pokud si vezmeme sekané rytmy třeba takové “Space Truckin” od DEEP PURPLE (1972, cover OVERKILL, či “Hard Lovin´ Man” z památného “In Rock”), nebo na tu dobu sakra svižnou sabbathovskou “Symptom of The Universe” (1975, cover SEPULTURA) atd. atd. ? Uvádí se pak v této souvislosti dokonce i queenovská “Stone Cold Crazy” (1974, cover METALLICA via památná “Garage Inc.”). Zřejmě pak tady cítí pradávné pravěké inspirace i muzikanti samotní...
Takto bychom (jako autoři mnoha článků na webu) asi mohli pokračovat doslova donekonečna a vzpomenout na každou tu více či méně rychlejší hardrockovou věc ze 70s :) (RAINBOW “A Light in a Black” + “Kill The King” ?) , což však není asi zcela úplně účelem této poznámky... (viz. taktéž: https://www.thetoptens.com/proto-speed-thrash-metal-songs/)

Skutečné počátky extrémnějšího směřování rocku, potažmo metalu, však zcela jistě tkví hlavně v raných věcech od MOTÖRHEAD (kteří řádně přitopili pod rychlostním kotlem albem “Overkill” z r. 1979) a zejména VENOM (alba 1981, 1982). Ti jsou entita sama pro sebe, neboť stáli u zrodu v podstatě všech extrémních metalových žánrů (aspoň se tedy na ně muzikanti sami odkazují obvykle), hlavně tedy (proto)blackmetalu (pozn.: uff, tehdy to byl podstatný rozdíl proti tomu, co se dnes za black považuje - se symfonickými aranžemi apod. !!) a nastolili obecně onen kánon “satanské” metalové image a temné estetiky. Ač mnohým dnešním (rádoby)metalistům jejich hudba může připadat spíše jen jako takový temnější hevík, tehdy šlo o skutečnou revoluci a pozdvižení. (PS: Nedá mi nepřihřát si polívčičku a nezmínit i legendární švýcarské HELLHAMMER - první EP vyšlo již 1983 !, viz. článek Pocta TGF zde na PKH webu). Svým dílem inspirace ke vzniku thrashe samozřejmě určitě přispěly i dodnes legendární bandy oné tehdejší NWOBHM: DIAMOND HEAD, IRON MAIDEN (kdy zejména debut z roku 1980 je etalonem syrovosti), TYGERS OF PAN TANG, RAVEN, ANGEL WITCH, TANK, ANVIL (“Metal on Metal”, 1982), některé early věci JUDAS PRIEST (šlehy “Exciter”, “Dissident Agressor”...) a nesmíme zapomenout na památný song německých ACCEPT "Fast as a Shark", který byl jistě pro svou rychlost velkou inspirací prvotním thrasherům, apod.... (viz. také: https://www.reddit.com/r/Metal/comments/4t8ojb/proto_thrash_songs/).
Někdy se pak uvádí, že první už skutečně thrashovou věc napsali newyorští OVERKILL (Unleash the Beast Within - už 1981 !). Což je ale fakt nejspíše k polemice, viz. výše a níže...
Co ale lze tedy považovat za skutečně první thrashové album ? (Pomineme-li to, že ani METALLICA sama svůj debut tenkrát thrashem nenazývala. James “to” pokud se nepletu pojmenovával spíše pojmem speed, power metal ? - čímž se dneska myslí úplně něco jiného samozřejmě...). Zdroje se v tomto opravdu velmi rozcházejí - zmiňuje se tak v této souvislosti i například debut brazilských STRESS z r. 1982.
Je pak jasné, že právě rok 1983 byl jakýmsi mezníkem, kdy se to tzv. lámalo. Existuje pak vícero kapel, které sice nahrály demo, či singl s hodně podobnou hudbou jako METALLICA již předtím (např. METAL CHURCH, demo Red Skies, 1981, EXODUS dema 1982 + Die by His Hand 1983, OVERKILL - Power in Black, 1983 a konečně také slovutní VOÏVOD, kteří v roce 1983 vydali demo Anachronism, kde je sice většina coverů, ale i několik původních skladeb), ale první řadovky jim vyšly až těsně poté, či až následující rok (viz. kupř. zmínění METAL CHURCH v r. 1984 - přičemž právě zde jsou mnohdy hodně ostré a těžkotonážní písně !). Horkým kandidátem na úplně první “protothrashovou” desku jsou dle mého i kanadští EXCITER se svým pořádně explozivním LP Heavy Metal Maniac z roku 1983 ! (Pozn.: vydáno 14. 1. 1983, “Kill Em´ All” 25. 7. téhož roku - ovšem je otázkou, zda-li to má cenu vůbec zde zmiňovat, neboť památné metallikovské demo "No Life ´Til Leather" vyšlo již v červenci 1982 - ale na druhou stranu - řadovka je řadovka :)).
Tedy - zde zřejmě tuto otázku nejspíše zcela úplně nevyřešíme :) (PS: Máte můj obdiv, pokud jste tento nesourodý elaborát případně dočetli až semka !), ale tak jako tak, právě “Kill Em´ All” otevřelo jako katalyzátor chemické reakce onu pověstnou Pandořinu skříňku a dvířka novému žánru zcela naplno a dokořán. Nové nahrávky rostly najednou doslova v letech 1983-1984 jako houby po dešti a scéna se začala explozivně formovat nejprve k rychlostním/tvrdostním extrémům a poté do mnoha a mnoha odboček a mixů s jinými žánry a vlivy...





(EDIČNÍ POZNÁMKA: publikováno 10./2018 pro FB THRASH OR DIE (seznam mých článků a příspěvků na této stránce: CESTOVÁNÍ ČASEM by /PKR/): permalink T.O.D. + zde doplněno dle poznámek čtenářů, RR sdílení, ve skupině TOD + zajímavé komenty)