Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Svět se netočí jen kolem piva"

26. 6. 2013

Úvodem
V sobotu dne 22/6 se v Č.B. a okolí konal "1. sraz příznivců historické cyklistiky". Byla to naše první skutečná cyklo-akce, kdy bylo možno bicykly skutečně nasadit a užít k určenému účelu. Pozvání jsme dostali od jednoho místního cyklo-nadšence z Roudného. Již vkusně upravená pozvánka cosi napovídala, neboť časy programu jako 9:09, 11:01 atp. nevidíte moc často :D. Vystrojenost atp. jsme přizpůsobili rázu akce (tj. v rámci počasí, pohyblivosti a mobilnosti = absence "zbytečností"), avšak i v tomto rázu jsme se snažili zachovat míru dobovosti, na jakou jsme zvyklí. Ostatní účastníci tak např. na naše okované botky koukali trochu "jako z Marsu" (byli jsme ostatně připravení na to tak trochu "být za exoty"). Ostatně, ten kdo rozumí "německým vojenským" kolům možná z fotek také jisté nedostatky odhalí.
Nepodali jsme sice takové sportovní výkony jako jiní ree-kolegové při různých horských výstupech a jiných tůrách (např. typu Churchillova míle), ale i přesto to bylo dle mapy.cz kolem celých 31 kilometrů na dobových kolech !!! Naštěstí je zdejší reliéf docela mírný, protože v opačném případě by to bylo celé mnohem náročnější (ano, starokola kupodivu nemají přehazovačku :D). Trasa nám uplývala ve svižném, avšak pohodovém tempu s elegantně projížděnými zatáčkami. Nešlo zde o žádný závod - vyhrál každý, kdo dojel "vcelku" (samozřejmostí byly pak i upomínkové předměty).

Trasa
Start podniku byl v areálu TJ Meteor, kde byla zpočátku přehlídka kol a bylo možno diskutovat a vidět zajímavé dobové artefakty a dokumenty. Poté se již celý peloton vydal podél řeky Vltavy kolem Trylčova jezu, který zřejmě prochází rekonstrukcí (až po Krumlovské aleje je cyklostezka poněkud užší). Poté jsme se protáhli "myší dírou" pod mostem Litvínovickým (což bylo obtížnější zvláště pro vysoká kola), projeli kolem Háječku a planetária na Zátkovo nábřeží a přes most Železný směrem k náměstí. Zde celá skupina 30 dobově oděných velocipedistů obkroužila okruh za pěkné podpory (i potlesku) okoloj(e)doucích. Poté proběhlo osvěžení v kašně a skupinové focení na památku tohoto vyjímečného podniku (radost mi zkazilo akorát ztracené chránítko tužky). Janákova dlažba z let 1938-1939 přenádherně klapala. Poté již naši jednostopí miláčci zamířili nedaleko na Piaristické náměstí. Zde bylo opět stylové prostředí a hlavně možná volná návštěva pro dobově oděné v motocyklovém muzeu p. Hošťálka. Když jsme se dostatečně vynadívali na mnohé zdejší skvosty, mohlo se šlápnout do pedálů. Přejelo se "mrtvé rameno" a zamířili jsme přes Sokolský ostrov k Dlouhému mostu (můj značně elegantní oblouček je zachycen i na fotce :D) a napojili se na cyklostezku, po které se peloton postupně propracoval ke "kanálu", kde byla zrovna soutěž "dračích lodí", kde jsme "ukradli část pozornosti" :D. Bohužel jako značně nedisciplinovaní se ukazovali zejména moderní kolaři a hlavně inlinisté, kteří si rádi zabírají celou šířku trasy pro sebe. První větší zastávka proběhla v Bavorovicích, kde jsme využili možnosti občerstvení. Je zajímavé, že některé zdejší pěkně opravené statky jsou již na prodej... 
Poté se jelo ve stínu mohutných stromů až k hlubockému sportovnímu areálu, kde došlo na druhé skupinové focení, tentokráte se zámkem Hlubokou v pozadí. Zde se musela přibližně polovina účastníků odpojit a jet směrem na Písek a Zliv (srazu se účastnili nadšenci z celého regionu jižních Čech !!!). Poté následoval "výšlap" na hlubocké náměstí a poté zámek, kudy jsme raději vedli (kdo někdy jel na dobovém kole, ví že v kopcovitém terénu to takříkajíc "není moc ono" :D). Bylo zajímavé pozorovat reakce houfů turistů směřujících nahoru na zámek na naši cyklo-skupinku a evidentně i naše dvoučlenná skupinka "maskovaných papoušků" zde měla fanoušky :D (německy hovořící turisté). Řádně dobově zplaveni (my se takto ničíme rádi) jsme nakonec dorazili na prostranství před zámkem, kde došlo již k 3. skupinovému focení. Čest kolegům na vysokých kolech, že se vyšplhali až sem nahoru... Jsme také rádi, že náš krátký výskyt na zámeckém trávníku neměl nějaký další dopad :D. Shodou náhod se také některé stroje staly součástí svatebních fotek jistého novomanželského páru. Poté již následoval sjezd zámeckým parkem směrem k bývalé oboře (což bylo
obzvláště adrenalinové pro kolegu, jemuž "moc nefungovalo" torpédo a musel to dohánět přední pákovou brzdou). Popojeli jsme kousek dále po stezce na Purkarec, kde musel být s naší pomocí vyproštěn automobil jistého řidiče, který si neuváženě zajel kolem řeky na ryby (týden po deštích !). V pasáži kolem řeky to takříkajíc začalo "žrát", takže se mi náramně hodil Mueckenschleier (věděl sem, že určitě bude k užitku), což opět bylo předmětem údivu ostatních cyklo-kolegů :D. Poté jsme se opět napojili na vyústění cyklostezky (zdravíme tímto kolemjdoucího kolegu z jiného KVH !!!) a zamířili směr Bavorovice, kde nás obsloužil velice úslužný hostinský v hospůdce "u hřiště". Po návratu do cíle došlo k vyhodnocení a naše 2-členná "schnelle Gruppe" byla oceněna věcnými cenami jako účastníci "s největším množstvím krámů" :D, čehož si samozřejmě náležitě ceníme ! Následovala večeře a odjezd do velitelského stanoviště.  

Hodnocení
Celý podnik měl skvělou dobovou a hlavně přátelsky přívětivou atmosféru. Kolegové nás mezi sebe jako nováčky přijali nakonec velice dobře (nádavkem jsme dostali tipy a navázali kontakty). Některé zúčastněné stroje byly doslova vymazlené, naleštěné a pastvou pro oči. Největší pozornost ovšem poutali zaslouženě 3 jezdci na vysokých kolech. Pohled na celý peloton 30 kol byl doslova impozantní a sklízel zasloužené pozitivní reakce jak okolojdoucích, tak i kolemjedoucích. Cesta a denní program uplynul doslova jako voda a ve velmi dobré náladě. Počasí nám všem také hrálo značně do karet (tj. ani horko na padnutí, ani zima) a bylo možno se tedy kochat krajinou. Technické problémy se nám také díkybohu nenaskytly (byli jsme na ně ale dobře připraveni, ať už nářadím, dušemi, lepením či samozřejmě značnou řemeslnou zručností mechaniků :D).
Celkově jsme s naší účastí velice spokojeni. Bylo to velice dobré !!! (i když jsme tedy mohli "za naše barvy" nastoupit v počtu větším dvou - snad příště). Jen hnidopich by tak hledal nedobové drobnosti (ale neříkám, že nebyly), ovšem celková atmosféra za zvonění zvonků, šumění polí, stromů a zpěvu ptáků vše rádobynegativní smetla. Takže pokud nás místní "KV roudenská jízdní" pozve, pojedeme se s nimi velice rádi projet i příští rok !

FOTO rajče už. fotky-2011 1. Setkání velocipedů Č.Budějovice 2013



kopie---p1100108-bw.jpg