Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hostinec Na Rychtě ve vojensko-historickém kontextu Č.B.

15. 10. 2015

Tento drobný článek spíše blogového charakteru byl pro účely tohoto webu zrecyklován z FB skupiny Toulky jihem Čech (nejen vojensky).

Na níže přiložené fotografii vidíme bývalý "chvalně známý" hostinec Na Rychtě v Jírovcově ulici, kam se také chodili v době první republiky bavit a na pivo vojáci českobudějovického 1. pěšího pluku "MJH".
Například dne 29. ledna 1938 od 20:00 se ve zdejším sále konal ples Svazu stráže svobody č. 71. Vstupné pro vojína bylo celých 6,-.
Svaz čs. mládeže socialistické lákal vojáky na 5. února 1938 od 20 h. na maškarní ples s krycím názvem "v maharadžově paláci". A hned 12. února se zde konal maškarní ples DSK Meteor a to od 20:30 h.
Tento podnik býval obecně známý představeními putovních společností a divadelních ochotníků - odvážně se zde za okupace hrálo i české divadlo. V roce 1930 koupila Rychtu místní organizace Strany národně socialistické, kdy to měl být spolkový dům (otevřen 27. 10. 1930), ale pořád se zde říkalo "Na Rychtě". Restauraci převzal v předstihu v oboru zkušený František Zacher. Hostinský s manželkou Albínou v domě bydleli.
Za 1. republiky zde působila stolní společnost tzv. "Hadi", která věnovala z výnosu koulení v kuželky o ceny 30 Kč pro nemocného loutkáře Kopeckého.

Přes několik pokusů o obnovení podniku po roce 1990 zde provoz zanikl, i když dům nese stále nápis RYCHTA. Tento termín se použil pro jinou restauraci nedaleko ve Smetanově ulici.
rychta.jpgZdroje:
denní rozkazy pěšího pluku 1, 1938
Binder, Milan - Schinko, Jan, Zaniklé hospody Českých Budějovic, České Budějovice 2012, s. 143-144. (zde i dobová pohlednice)
http://encyklopedie.c-budejovice.cz/clanek/hostince

----------------
BONUS

Výše zmíněná kniha Zaniklé hospody Českých Budějovic poskytuje některé další inspirace pro moji tématiku, veskrze často je zmiňován také zcela nedaleký podnik "U Volbrechtů". http://biblio.hiu.cas.cz/documents/318044
s. 55 - vojsko prý chodilo na černý/tmavý Budvar do hospody "U Železné panny"
s. 88 - do hospody U Srnečka (U Novotných) prý chodil v roce 1915 na pivo a na likéry Jaroslav Hašek (tehdy jednoroční dobrovolník v Mar. kasárnách). U České chalupy prý nadiktoval dvě humoresky - Aféra s křečkem a Aféra s teploměrem
s. 130 - U Hada - před střelnicí restaurace také pro účastníky střeleb, 3. 6. 1923 - lesní koncert dechové hudby, poř. Spolek čsl. legionářů, tombola - 1. cena gramofon s 12 deskami, dobře chlazené černé pivo, zánik restaurace v 50. letech